Το Βερολίνο όπως το έχεις φανταστεί!

Και τι να πω εγώ για την πόλη που τα λέει όλα μόνη της; Το Βερολίνο έχει περάσει τα πάνδεινα αλλά στέκει με τόσο περήφανο τρόπο ως πρωτεύουσα της Γερμανίας και καλύπτει τα γούστα του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Underground γειτονιές, περιποιημένα πάρκα και δρόμοι, τεράστια ποικιλία μουσείων και πολύ έντονη νυχτερινή ζωή. Η αλήθεια είναι ότι όσο είσαι ακόμα νέος, οφείλεις στον εαυτό σου, να πας έστω και μια φορά στο Βερολίνο. Και το λέω αυτό, γιατί θα ζήσεις εντονότερα όλες τις πτυχές της πόλης.

Μέναμε στη γνωστή γειτονιά Kreuzberg, που όντως ήταν ωραία και φθηνά, με νέο κόσμο, φοιτητές, καλές συγκοινωνίες. Υποτίθεται ότι θεωρείται alternative, αλλά προσωπικά δεν αναγνωρίζω τέτοιους χαρακτηρισμούς, εκτός αν alternative θεωρείται το πολυπολιτισμικό και τα graffiti. (Καλέ ε; ΤΟ εναλλακτικό!) Το προσεγγίζω περισσότερο σαν τρόπο που θα μπορούσε να είναι απλός και καθημερινός, παρά ως εναλλαγή.

Το Βερολίνο δεν είναι όμορφη πόλη. Αποφάσισα όσο ήμουν εκεί, ότι την παρομοιάζω με μία όχι και τόσο όμορφη γυναίκα, που παρ’όλα αυτά ξέρει πολύ καλά να περιποιείται τον εαυτό της και έχει χαρακτήρα. Δηλαδή, τί πιο όμορφο από αυτό; Δεν είναι σαν το Παρίσι ή τη Ρώμη ή μια άλλη γραφική ευρωπαική πρωτεύουσα, αλλά δεν το ζηλεύει καθόλου. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η πολυπολιτισμικότητα, σε βαθμό που ακούς τα γερμανικά όσο και τα αγγλικά, γαλλικά και εννοείται τούρκικα. Να σημειωθεί οτι το Βερολίνο είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Ακόμα και το ντονέρ, θεωρείται βερολινέζικο πλέον. Είναι το πιο πετυχημένο παράδειγμα της σύγχρονης πραγματικότητας. Πολλοί λαοί, πολλές ευκαιρίες, καλό επίπεδο ζωής, ναρκωτικά, τέλειες υποδομές, πάλι ναρκωτικά και αλκόολ. Αυτή δεν είναι η σύγχρονη πραγματικότητα; Η ελευθερία που επικρατεί είναι εύκολα αντιληπτή. Μία απο τις πιο συγκινητικές εικόνες που πετύχαμε, ήταν δύο καλοντυμένα παλικάρια, με ηλικία γύρω στα 25-30, στις 4 το πρωί, να γυρίζουν από κάποιο μπαρ/κλαμπ, δίπλα-δίπλα με το αναπηρικό τους καροτσάκι στο πεζοδρόμιο. Ανεξίτηλη εικόνα, που συνοψίζει ζητήματα παιδείας, σεβασμού, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, ανθρωπιάς και ανώτερου βιοτικού επιπέδου.

Φυσικά και να ξενυχτήσετε στο Βερολίνο. Αλλά να προσέχετε. Παίζουν πολλά τόσο στους δρόμους όσο και μέσα στα μαγαζιά. Να είστε ευγενικοί όταν θα έρθει η ώρα να αποφύγετε κάτι. Πολλά αγόρια = πολλή πόρτα, με μερικές εξαιρέσεις. Μερικά απο τα πάρα πολλά κλαμπ, είναι το Matrix, το Suicide Circus, το Watergate και φυσικά το Berghain, που πρέπει να περάσεις από casting πολλών μπράβων για να μπεις εκεί. Extra bonus, αν εισαι ζωομάγος ή εχεις πολλά διαφορετικά χρώματα μαλλιού, και ακόμη καλύτερα για σένα, αν ξέρεις να κάνεις την ανάγκη σου έξω στο δρόμο. Πήγαμε σε Rave Party. Δεν ξαναπάω. Ένα μπαρ, στο οποίο δεν θα βρείτε τουρίστες, είναι το Klunkerkranich, για το οποίο θα περάσετε απο πάρκινγκ για φάρσες κλόουν, αλλά ειλικρινά αξίζει και έχει θέα οοολη την πόλη. Ψάξτε το στο facebook. Ειδικά για άνοιξη ή καλοκαίρι, θα είναι ό,τι καλύτερο. Το ελληνάδικο στο οποίο πήγαμε 6 ώρα το πρωί, δυστυχώς έκλεινε. Ντροπιάζει το έθνος.

Που να πατε:

  • Στο Κοινοβούλιο, με δωρεάν ξενάγηση με ακουστικά που θα σας εντυπωσιάσει ο τρόπος που λειτουργούν. Πρέπει να κάνετε κράτηση 2 μέρες πριν, στο γραφειάκι που βρίσκεται απέναντι. (Bundestag)
  • Στο μουσείο DDR, για τον τρόπο ζωής του Ανατολικού Βερολίνου. Απλό, αλλά πολύ καλό!
  • Στο νησί των μουσείων, όπου εκτός απο το μουσείο της Περγάμου, διαλέχτε όποιο άλλο σας κάνει κέφι με βάση τα δικά σας γούστα.
  • Στο East Side Gallery, δηλαδή το Τοίχος του Βερολίνου, με ζωγραφιές – έργα τέχνης.
  • Στην πύλη του Βραδεμβούργου, σύμβολο όλης της Γερμανίας + best place για σέλφι.
  • Στην πλατεία Alexanderplatz, όπου μπορείτε να ανεβείτε και στον πύργο της τηλεόρασης. (Δεν είναι σαν του ΟΤΕ)
  • Στην πλατεία Potsdamer Platz.
  • Στον κήπο Tiergarten για την φοβερή λίμνη που βρίσκεται μπροστά απο ένα εστιατόριο-καφετέρια. Όχι στον ζωολογικό. Στη στεριά δε ζει το ψάρι.
  • Στο Εβραϊκό μουσείο.

Αν έχει καλό καιρό, προτιμήστε το ποδήλατο. Αν και το μετρό + τραμ δεν θα σας απογοητεύσουν. Επίσης, επισκεφθείτε τις γειτονίες Kreuzberg, Mitte, Friedrichshain και παράκληση να ΜΗΝ βγάλετε φωτογραφία στο απίστευτο μνημείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, γιατί είναι σα να βγάζετε φωτό σε νεκροταφείο. Να φάτε όσες ethnic κουζίνες βρείτε μπροστά σας. (όχι ηλεκτρικές).

MEGA TIP : Αν πετάτε με Ryanair ή Easyjet, πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το αεροδρόμιο Schönefeld. ΜΗΝ πάτε τελευταία στιγμή, διότι δεν θα βρείτε την γρηγορότερη εξυπηρέτηση.