Μαρόκο & έρημος Σαχάρα, πιο εύκολα από ποτέ!

Πτήσεις για Μαρόκο

Από την Αθήνα πλέον μπορείτε να πετάξετε για Μαρόκο πολύ ευκολότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Aegean Airlines (https://el.aegeanair.com/) έχει συχνές πτήσεις τόσο για Μαρακές όσο και για Καζαμπλάνκα, ενώ η Ryanair (https://www.ryanair.com/gr/el/) πυροδότησε μάχιμα τον ανταγωνισμό, με πραγματικά οικονομικές πτήσεις Αθήνα- Μαρακές με λιγότερο από 100 ευρώ με επιστροφή. Υπ’ όψιν ότι το Μαρόκο αποτελεί προορισμό της Βόρειας Αφρικής, με αποτέλεσμα η άμεση σύνδεση να κάνει ουσιαστικά πιο απλό το ταξίδι. Ίσως να έχετε κάποιες φοβίες σχετικά με το πώς θα μετακινηθείτε, παρ’ όλα αυτά, είναι θεαματικά ευκολότερο απ’ όσο πιστεύετε. Μην ξεχάσετε το διαβατήριό σας, για την έκδοση του οποίου συμβουλευτείτε το πλήρες άρθρο στο blog http://thewanderer.gr.dream.website/travel-tips/tautotites_diavatiria_visa/.

Μαρακές

View this post on Instagram

🇬🇷. & 🇬🇧 👇 Σε μια ανηφορούλα στο Μαρακές, πέτυχα αυτόν τον πιτσιρικά, να μου κάνει νόημα δείχνοντας την φωτογραφική μου και επιθυμώντας μια φωτογραφία για εκείνον, καθώς έσπρωχνε τον πάγκο. Σταμάτησε και έκατσε μπροστά. Δεν μου ζήτησε ούτε λεφτά, ούτε ήθελε να μου πουλήσει μπανάνες. Χαμογελαστός και πολύ περήφανος για την δουλειά που κάνει, ήθελε να μου πει «δες τι κάνω» . Η παιδική εργασία είναι έγκλημα. Τα θύματα δεν μπορούν καν να το αντιληφθούν. Τα παιδιά στο Μαρόκο δεν πάνε στο σχολείο επειδή οι γονείς τους, τους λένε ότι θα κερδίσουν περισσότερα λεφτά, αν ζητιανεύουν κάθε μέρα από τους τουρίστες (Φωτό 2) . Πουλάνε μπανάνες, λουλούδια, άμμο από τη Σαχάρα. Το αποτέλεσμα είναι να μιλάνε τουλάχιστον 4 ξένες γλώσσες στα 20 τους ( Αραβικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Αγγλικά) εξαιτίας της καθημερινής τριβής τους με τους επισκέπτες. Σκεφτείτε να πηγαίνανε και σχολείο. Μαρακές (Μur (n) akuch) σημαίνει «Χώρα του Θεού». Τώρα ποιού Θεού; Διαλέξτε εσείς. . . 🇬🇧 On an uphill in Marrakech, I got this kid, pointing my camera and wishing a photo for him as he was pushing his stool bench. He stopped and stood in front. He did not ask me for money, nor did he want to sell me bananas. Smiling and very proud of the work he does, he wanted to tell me “see what I do”. Child labor is a crime. Victims can not even perceive it. Children in Morocco do not go to school because their parents tell them they will earn more money if they are begging every day by tourists (Photo 2). They sell bananas, flowers, sand from the Sahara. The result is to speak at least 4 foreign languages to their 20 (Arabic, French, Spanish and English) due to their daily contact with visitors. Think about them going to school. Marrakech (Μur (n) akuch) means “The Country of God”. Now who is God? You choose. #Marrakech #Morocco #Travel #StopChildLabor

A post shared by Stavros © (@katsipisgram) on

Ποιά είναι η πρωτεύουσα του Μαρόκο; Όχι το Μαρακές. Η πρωτεύουσα του Μαρόκο είναι το Ραμπάτ. Το Μαρακές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Καζαμπλάνκα. Το Μαρακές είναι το απόλυτο ταξίδι στο χρόνο. Η αίσθηση του χρόνου και του δυτικού τρόπου ζωής χάνει έδαφος. Κανείς δεν ψάχνει για wifi. Η πόλη είναι αφρικανική. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι επικρατεί χάος, ότι έχει ζέστη και ότι μπορείς να βρείς στο παζάρι της ό,τι έχεις φανταστεί.

This image has an empty alt attribute; its file name is Marrakech.jpg

Το Μαρακές είναι το λίκνο της ζωντάνιας του Μαρόκο. Το παζάρι του Μαρακές είναι το μεγαλύτερο στην χώρα, ενώ η κεντρική πλατεία Τζεμάα Ελ Φνα είναι η πιο πολυσύχναστη σε όλη την Αφρική. Απλά δώστε λίγο χρόνο σκέψης σε αυτό. Κάντε παζάρια. Πολλά παζάρια. Υποχωρήστε στο 1-2 ευρώ, γιατί αυτοί τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Αραβικές γεύσεις, πολλές επιλογές street food που απαιτούν εξίσου μεγάλη προσοχή, τσάι μέντα, δερμάτινες τσάντες, πορτοφόλια, υφάσματα, μπαχαρικά, καλλυντικά, αργανέλαιο, κεφάλι γουρουνιού ίσως, αρκετές κόμπρες να χορεύουν στο ρυθμό φλογέρας, κάποιες μαϊμούδες, θεάματα στο δρόμο από καλλιτέχνες που στο τέλος θα είναι δύσκολο να μην τους δώσετε χρήματα και πολλά άλλα θα συναντήσετε κάνοντας τη βόλτα σας στο τεράστιο παζάρι του Μαρακές. Προετοιμαστείτε για φωνές, συχνές ενοχλήσεις όπως ”Από πού είσαι;”, ”Θέλετε βοήθεια;”, ”Εγώ είμαι ο άνθρωπός σας, πείτε μου που πηγαίνετε ΑΚΡΙΒΩΣ”, ”Μπορείς να μου δώσεις 150 ευρώ να πάρω μια φωτογραφική μηχανή;”. Και πολλά άλλα όμορφα κουλά. Η πόλη έχει και μοντέρνα δυτική πλευρά όπου αν έχετε χρόνο, ίσως και να αξίζει να πάτε, αν και δεν πιστεύω ότι θα βρείτε κάτι παραπάνω από εμπορικά κέντρα ή clubs. Σίγουρα στο Μαρακές αξίζει να επισκεφθείτε :

  • Jardin Majorelle. Είναι το σπίτι του διεθνούς φήμης Γάλλου σχεδιαστή μόδας Yves Saint-Laurent, όπου ο κήπος του είναι επισκέψιμος. Αξίζει η επίσκεψη μιας και είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένο δείγμα αραβικής κουλτούρας. Είσοδος 7 ευρώ. http://jardinmajorelle.com/ang/
  • Πλατεία Jemaa el-Fna, καθώς και όλη την παλιά πόλη Medina.
  • Το τζαμί Koutoubia.
  • Το παλάτι Bahia.
  • Σίγουρα όποιο μουσείο σας τραβήξει το ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν πολλά, πράγμα που δείχνει ότι το Μαρακές ποντάρει στην ανάδειξη της κουλτούρας του σε κάθε ξένο.

Πού να μείνετε; Πού να φάτε;

Στο Μαρακές, επιλέξτε να μείνετε σε παραδοσιακό Ριάντ (Riad) μέσα στην Medina, δηλαδή την παλιά πόλη. Σχεδόν όλα σερβίρουν πρωινό, ενώ από την τιμή τους εξαρτώνται και οι υπόλοιπες οι υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, έμεινα στο Riad Jnan El Cadi και θεωρώ ότι ήταν αρκετά καλό τόσο από άποψη τοποθεσίας, ασφάλειας, πρωινού, καθαριότητας όσο και τιμής.

Στο Μαρόκο πρέπει οπωσδήποτε να φάτε Tagine (Ταζίν/ Ταϊζίν). Το Ταζίν είναι ένα πήλινο σκεύος με κωνικό καπάκι, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε χώρες της Αφρικής για το ψήσιμο μαγειρευτών φαγητών με βάση κρεατικό, κοτόπουλο ή και ψάρι, μαζί με λαχανικά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, μπαχαρικά ή μόνο λαχανικά, χωρίς προσθήκη κρέατος. Το Μαρακές προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό. Πάρα πολλες. Και ιδιαίτερα καλές. Αγάπησα το Le Salema. Διαθέτει ταράτσα με θέα όλη την πόλη. Απευθύνεται κυρίως σε ξένους αλλά με δυνατή παραδοσιακή κουζίνα. Ακριβό, αλλά δεν τα σκέφτηκα γιατί άξιζε. Ξεκινάει απο 17 ευρώ το πιάτο.

Διανυκτέρευση στην έρημο Σαχάρα

Περιπέτεια, αδρεναλίνη και Μαρόκο είναι ένας ασυναγώνιστος συνδυασμός. Το Μαρόκο είναι άμεσα συνδεδεμένο στο μυαλό μας με την έρημο Σαχάρα. Πρέπει όμως να έχετε στο νού σας ότι ως κράτος είναι αρκετά μεγάλο και οι αποστάσεις είναι πολύωρες, με την πιο εύκολη για την έρημο να είναι 6-7 ώρες. Η έρημος Zagora είναι η πιο κοντινή στο Μαρακές, παρ’ όλα αυτά δεν σας την προτείνω, γιατί δεν θα είναι αυτό που έχετε φανταστεί. Σίγουρα θα αξίζει και αυτό το σημείο, αλλά αυτό που ψάχνεις θα το βρείς στην έρημο της Μερζούγα (Merzouga Desert). Τεράστιοι αμμόλοφοι, καμήλες, χρώματα που δεν έχεις φανταστεί, μοναδικό ηλιοβασίλεμα, εκατομμύρια αστέρια και επίσης εντυπωσιακή ανατολή τα ξημερώματα. Η διανυκτέρευση στην έρημο γίνεται σε συγκεκριμένη κατασκήνωση των Βερβέρων, ενός λαού που ζεί όπως ζούσε και παλιά. Με τα πολύ βασικά. Χορός, φωτιά και χοντρές κουβέρτες, μαζί με το καλύτερο τσάι που έχω πιεί ποτέ με έκαναν να σκέφτομαι εάν αυτό που ζώ το βλέπω σε ταινία. Η Σαχάρα το βράδυ είναι το απόλυτο θαύμα. Δεν μπορείς να συλλάβεις τι βλέπεις. Σου δίνει την εντύπωση ότι θ’ ακουμπήσεις τα αστέρια. Η έρημος μου υπενθύμισε ότι το μεγαλύτερο μου πάθος είναι η όρεξη για ζωή. Δεν θέλω να σταματήσω ποτέ να νιώθω τόσο ζωντανός. Αυτή η όρεξη του να βλέπω και να μαθαίνω συνέχεια καινούρια πράγματα. Δεν θέλω ποτέ να το χάσω αυτό. Είναι το μεγαλύτερο μου κίνητρο. Νιώθω τα ποδαράκια μου να πετάνε, λέω στον εαυτό μου ”Τα κατάφερες, το είδες κι αυτό” και απευθείας το εκτιμώ. Δε νιώθω απληστία στη σκέψη ότι θέλω να δω κι άλλα. Νιώθω δέος γιατί αισθάνομαι όλο και πιο ”μικρός”, αλλά ικανός. Το ζώ και εύχομαι να το ζήσουν και οι άλλοι. Δεν κάνω καμία έκπτωση σε αυτό και δεν πρέπει να κάνω. Για ό,τι αισθανόμαστε ζωντανοί, δεν πρέπει να επιτρέπουμε διαπραγματεύσεις ή εκπτώσεις.

Παραμένοντας στην ενημερωτική μας διάθεση, σας προτείνω το I Go Morocco https://www.igomorocco.com/, το οποίο έχει αρκετά καλά και οργανωμένα πακέτα εκδρομών, τα οποία διαρκούν 1-4/5 μέρες. Προσωπικά, πλήρωσα 150 ευρώ για 3 ημέρες από το Μαρακές στην πόλη Φεζ με μία διανυκτέρευση στην έρημο Σαχάρα (Merzouga) όπου φτάνεις με καμήλες, μία διαμονή στην κοιλάδα Dades, σε αναπάντεχα καλό ξενοδοχείο, εκδρομή στην ιστορική πόλη Ait Ben Haddou, επίσκεψη στην κοιλάδα Dades και στο φαράγγι Todra gorge. Γενικά δεν απαιτώ ποτέ κάποια πολυτέλεια, ούτε να είναι όλα επιτηδευμένα. Στο Μαρόκο όμως, όπως και σε κάθε άλλη χώρα που κάποια πράγματα βρίσκονται στα σκαριά τους, είναι καλύτερο να προσέξουμε να βρούμε ένα κατάλυμα τουλάχιστον καθαρό και ασφαλές. Συγκεκριμένα, επέλεξα αυτό εδώ το δρομολόγιο : https://www.igomorocco.com/tours/marrakech-to-fes-desert-tour-3-days/

Φέζ : Αραβικός πολιτισμός και δύση

Η Φέζ αποτελεί μια πιο μοντέρνα εκδοχή του Μαρακές. Φανερά πιο ψημένη στο δυτικό πρότυπο τουρισμού, είναι πιο καθαρή, πιο στυλάτη και με μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών σε μαγαζιά, τόσο για τα ψώνια σας, όσο και στο φαγητό. Αν βρεθείτε στη Φεζ, αξίζει να δείτε:

  • Την πύλη Bab Boujloud της ιστορικής παλιάς πόλης Medina, με το φοβερό γαλάζιο χρώμα και την αραβική λεπτομέρεια. Θα σας χρησιμεύσει και ως σημείο συνάντησης, σε περίπτωση που χαθείτε. (βλ. Καμάρα – Θεσσαλονίκη)
  • Την παλιά πόλη (medina) της Φεζ και τις ανηφορο-κατηφόρες.
  • Τα βυρσοδεψεία της Φεζ, όπου μέσα σε νεροτριβές κατεργάζονται τα δέρματα, καμήλας, κατσίκας και αγελάδας. Εντονη η οσμή σε αυτά τα σουκ της πόλης. Σουκ ονομάζονται οι συνοικίες/γειτονιές των πόλεων του Μαρόκο. Η Φεζ παράγει τα καλύτερα δέρματα στη χώρα και από τα καλύτερα παγκοσμίως. Με λίγο παζάρι, παίρνεις πορτοφόλι με λιγότερο από 10 ευρώ.

Στη Φεζ να μείνετε σε Dar. Είναι τα αντίστοιχα παραδοσιακά σπίτια της πόλης, όπως τα Ριάντ στο Μαρακές. Έμεινα στο Dar Naima. Δεν τρελάθηκα κιόλας. Είχε τέλεια ταράτσα όμως. (φωτό)

Chefchaouen, η Μπλέ Πόλη στο Μαρόκο

Η Chefchaouen είναι μία από τις πιο ινσταγκραμικές πόλεις. Έχει άποψη, ιδιατερότητα, αύρα μεσογείου σε κράμα αραβικό-μαροκινό. Βρίσκεται αρκετά βόρεια σε σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις, αν παρ’ όλα αυτα διατίθετε χρόνο, σίγουρα θα αξίζει να την επισκεφθείτε. Κατά τη γνώμη μου, το Μαρόκο δεν χωράει σε ένα ταξίδι.

Ραμπάτ

Το Ραμπάτ είναι η πρωτεύουσα του βασιλείου του Μαρόκο, με πληθυσμό 1,6 εκ. κατοίκους. Η πόλη βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, στο δέλτα του ποταμού Μπου Ρεγκρέγκ. Αντικειμενικά, είναι πολύ όμορφη πόλη. Προσωπικά, πιστεύω ότι με κέρδισε λόγω τοποθεσίας. Ειδικά η θέα από το Μαυσωλείο του Mohammad V, όπου σίγουρα πρέπει να το δείτε, σε περίπτωση που βρεθείτε εκεί, με την είσοδο να είναι δωρεάν. Επίσης, εξίσου πολύ όμορφη ήταν η διαδρομή απο το παραπάνω Μαυσωλείο προς το κάστρο του Ραμπάτ, χτισμένο πάνω στη θάλασσα. (Kasbah des Oudaias). Kasbah σημαίνει κάστρο. Το Ραμπάτ μου θύμισε ένα κράμα Μάλτας και μεσογειακής παραθαλάσσιας πόλης. Έφαγα ποικιλία ψαριών στην παλιά πόλη με 3 ευρώ. Πραγματικά απολαυστικό ψάρι. Το διάλεγες και στο τηγάνιζαν μπροστά σου.

Tips για το ταξίδι σας στο Μαρόκο

  • Οι συγκοινωνίες είναι αρκετά καλές. Τα τρένα είναι καινούρια και με 3 ευρώ παραπάνω κλείνεις πρώτη θέση. https://www.oncf.ma/fr/
  • Τα ταξί θα σε εξυπηρετήσουν πολύ καλά, αρκεί να ξεκαθαρίσεις από πριν την τιμή.
  • Έχετε μαζί σας imodium, αντηλιακή κρέμα, νερό, πολύ νερό, κρέμα για κάποιο τσίμπημα από το φαρμακείο. Το νερό δεν πίνεται. Να είστε προσεκτικοί. Επίσης, πόλεις όπως η Καζαμπλάνκα, το Μαρακές και η Φεζ, είναι χαοτικές. Επέλεξα να αγοράσω για μένα και για την παρέα μου σφυρίχτρες. Γέλασαν στην αρχή, αλλά όταν χάθηκαν στο Μαρακές, τη θυμήθηκαν τη σφυριχτρούλα και τους κόπηκε το γέλιο.
  • Μην εμπιστευτείτε τον πρώτο τυχόντα να σας πάει για φαγητό οπουδήποτε ή να σας δείξει την πόλη. Στο τέλος σίγουρα θα σας ζητήσει κάποιο φιλοδώρημα.
  • Αν δεν έχετε ταξιδέψει εκτός Ευρώπης, ίσως το Μαρόκο να σας ”τρομάξει” λίγο, αλλά αργά ή γρήγορα, θα αντιληφθείτε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκεί.
  • Πάρτε μαζί σας χάρτες από το ξενοδοχείο σας ή από το δρόμο. Διαφορετικά κατεβάστε τους offline maps.
  • Ορίζετε σημάδια-μνημεία στην πόλη που βρίσκεστε σε περίπτωση που χαθείτε.
  • Πάρτε ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΑ ρούχα στην Έρημο, καθώς κάνει πάρα πολύ κρύο τις πρωινές ώρες. Ξέχασα το φούτερ μου στο backpack αφήνοντας το, πριν ανέβω στην καμήλα μιας και είχε ήλιο, και το πρωί μόνο που δεν τυλίχτηκα με χαρτί τουαλέτας για να το αντέξω. Ναι τα παθαίνω αυτά.
  • Να ψωνίσετε τσάι, σαπούνια, υφάσματα και δερμάτινα.
  • Να είστε χαμογελαστοί και ευγενικοί όταν απορρίπτετε την βοήθεια των ντόπιων, που ειδικά αν είσαι ξανθιά-ψηλή θα τσακιστούν να σου προσφέρουν.
  • Μιλάνε εκτός από αραβικά και γαλλικά, αρκετά καλά αγγλικά και ισπανικά.
  • Όταν φτάσετε, θα σας δοθεί ένα μικρό δελτίο, στο οποίο θα πρέπει να συμπληρώσετε προσωπικά στοιχεία. Μην ξεχνάτε ότι δεν βρίσκεστε σε δημοκρατική χώρα. Το ίδιο δελτίο θα σας ζητηθεί και όταν θα φεύγετε, γι αυτό υπολογίστε λίγο παραπάνω χρόνο πριν την πτήση της επιστροφής.
  • Οι Έλληνες, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χρειάζονται βίζα για το Μαρόκο.
  • Προσοχή στην ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου σας.

Surf στο Μαρόκο και τον Ατλαντικό Ωκεανό

Ανυπομονώ να ξαναπάω στο μαγικό αυτό μέρος και συγκεκριμένα στις παραθαλάσσιες πόλεις Essaouira, όπου σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο, είναι ιδανική μονοήμερη εκδρομή από το Μαρακές, στο Agadir και στο Taghazout με τα δεκάδες surf camps. Αν είσαι λάτρης του σέρφ, τότε σίγουρα έχεις ακούσει ότι το Μαρόκο προσφέρει πολύ κύμα, σχεδόν όλο το χρόνο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι όπου και να βρεθείτε σε αυτή την εκπληκτική χώρα, να το ζήσετε ως έχει. Να κάνετε παζάρια, να φάτε παραδοσιακά, να απολαύσετε τα αστέρια, την έρημο, τους καταρράκτες, τα φαράγγια, τον ωκεανό…! Ειδικά στην απάντηση Yunan! Yunan! (Ελλάδα! Ελλάδα!) θα βρείτε πολλά χαμόγελα.

Besos!

Σε όλες τις φωτογραφίες κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα με εξαίρεση αυτή του ξενοδοχείου Riad Jna El Cadi.

Δείτε επίσης :

Ταυτότητα, Διαβατήριο και Visa : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !
Το ταξίδι στην Αρμενία [Video]
Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια & Low Cost Airlines : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!