Surfing, roadtrip & hiking στην Τενερίφη – Κανάρια Νησιά

 

Έχουν περάσει 2 μήνες που βρίσκομαι στην Τενερίφη και κάπως δεν θέλω να το πιστέψω. Η Τενερίφη είναι νησί της Ισπανίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, το οποίο ανήκει στο αρχιπέλαγος και την περιφέρεια των Κανάριων Νησιών. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, η οποία με τη σειρά της είναι και η πρωτεύουσα των Κανάριων Νησιών μαζί με την πόλη Λας Πάλμας στο απέναντι νησί Γκράν Κανάρια. Πάει το μάθημα γεωγραφίας μέχρι στιγμής.

Αποφάσισα να έρθω στην Τενερίφη ως φοιτητής erasmus, για να μάθω ισπανικά και να ζήσω κάπου διαφορετικά από την υπόλοιπη Ευρώπη, παραμένοντας στα διοικητικά, και όχι γεωγραφικά της, όρια. Η Τενερίφη είναι το νησί των τριών ηπείρων. Διοικητικά ανήκει στην Ισπανία και συνεπώς απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γεωγραφικά βρίσκεται στην Αφρικανική Ήπειρο, απέναντι από τις ακτές του Μαρόκο και της Δυτικής Σαχάρας. Πολιτιστικά, όμως, την κερδίζει η Λατινική Αμερική. Πολύς κόσμος από τη Ν. Αμερική, κυρίως από τη Βενεζουέλα, έχει επιλέξει τα Κανάρια Νησιά για να συνεχίσει τη ζωή του, καθώς υπάρχουν θέσεις εργασίας λόγω τουρισμού, αλλά και μεγάλη διευκόλυνση λόγω της γλώσσας.

Το νησί είναι μεγάλο. Δεν ήρθα για Erasmus στην Αστυπάλαια. Σε όσους το έχω πεί μου έχουν δώσει τις εξής καταπληκτικές απαντήσεις :  ‘’ Διακοπές 6 μήνες; ‘’ , ‘’ Δηλαδή παντόφλα και μαγιό; ‘’, ‘’ Έχει Νομική εκεί; ’’ . Σ΄ αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω ότι το νησί έχει 880.000 κατοίκους, ενώ η περιφέρεια των Καναρίων περί τα 2.000.000.

Playa de Benijo

Όπως αντιλαμβάνεστε το νησί έχει τόσο υποδομή πόλης όσο και τον χαρακτήρα ενός μοναδικού τοπίου που συνδυάζει υποτροπικό- ωκεάνιο κλίμα.

 

View this post on Instagram

 

Alegría 🌊☀🌴 #tenerife #españa🇪🇸

A post shared by Stavros © (@katsipisgram) on

Η Τενερίφη λοιπόν είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί της Ισπανίας. Θεωρείται το νησί της αιώνιας άνοιξης. Κάπου είναι αλήθεια, κάπου ψέμα. Στην πρωτεύουσα, Σάντα Κρουζ, το παραδέχομαι, έχει πάντα καλή θερμοκρασία. Στην πόλη της Λα Λαγούνα όμως, η οποία είναι καθαρόαιμη φοιτητική πόλη με το ομώνυμο παντεπισήμιο να εδρεύει εκεί, θα έλεγα ότι επικρατεί αιώνιος χειμώνας. Ειλικρινά, οι κλιματολογικές διαφορές είναι αρκετά εντυπωσιακές. Μπαίνεις στο λεωφορείο Πολωνία και κατεβαίνεις Ψαχνά Ευβοίας για ελεύθερο κάμπινγκ με διχάλα και αντιηλιακό 50άρι. Την ίδια στιγμή, κάτοικος της Λα Λαγούνα καπνίζει στο μπαλκόνι με μπουφάν. Η Λα Λαγούνα (153.187 κατοίκους) ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Η πόλη είναι άψογα διατηρημένη. Όλο το ιστορικό της κέντρο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αποικιακής αρχιτεκτονικής, τελείως διαφορετική από τη συνηθισμένα στιλιζαρισμένη και στυλάτη αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Η Λα Λαγούνα θα ήταν ιδανική για τα γυρίσματα των πειρατών της Καραϊβικής ή ό,τι άλλο παραπέμπει σε πειρατή, εξερευνητή ή τον Χριστόφορο τον Κολόμβο τον ίδιο. Το San Cristobal de La Laguna λοιπόν (επίσημη ονομασία της πόλης) συνδέεται με τραμ, λεωφορεία και τεράστια κεντρική λεωφόρο με τη Santa Cruz de Tenerife, αποτελώντας μία ενιαία σύγχρονη πόλη.

Εθνικό Πάρκο Τέιδε

Όχι ότι είμαι ο εξπέρ στη γεωμορφολογία, αλλά το Τέιδε φταίει για όλα. Τί είναι το Τέιδε; Είναι η υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας και βρίσκεται κι αυτό σε τούτο εδώ το νησί του Ατλαντικού. (3.718 μ.) Αποτελεί, επίσης, το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο μετρώντας από τη βάση του, μετά τα Μάουνα Κέα και Μάουνα Λόα, που βρίσκονται στο νησί της Χαβάης. Η Λα Λαγούνα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τους πρόποδες του βουνού εξ’ ού και το μοναδικό αυτό κρύο. Το βουνό – ηφαίστειο Τέιδε είναι μαγικό. Το τοπίο είναι άκρως σεληνιακό και έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί ως «το φεγγάρι» ή πεδίο μάχης για ταινίες του Hollywood. Αν σ αρέσει να κοιτάζεις τα αστέρια ξάπλα, στο Τέιδε ίσως κινδυνεύεις να πεθάνεις από υπερβολική δόση ρομάντζου, καθώς αυτό το υπερθέαμα μοιάζει ψεύτικο.

 

Κεφάλαιο Surf.

 

Χαρά που την έκανα που θα πήγαινα για Surf στην Τενερίφη. Ένιωθα ότι μία τρελή επιθυμία θα γινόταν πραγματικότητα. Και όντως έγινε. Το τοπίο στην παραλία της Almaciga είναι άκρως κινηματογραφικό, ενώ η παραλία ενδείκνυται και για πρωτάριδες ΑΝ ΔΕΝ έχει πολύ μεγάλα κύματα. Υποτίθεται ότι εκείνη την μέρα ήταν μικρά. Με πήρε και με σήκωσε. Ο τάχα μου δάσκαλος (γιατί σιγά το δάσκαλο μεταξύ μας) να δίνει οδηγίες. ΡΕ ΘΑ ΠΝΙΓΩ ΣΟΥ ΛΕΩ. Ούτε ελληνικά δεν θυμόμουν εκείνη την ώρα. Πρώτη φορά στον Ατλαντικό δεν ήξερα που πάν’ τα τέσσερα. Γύρισα πολλά χρόνια πίσω γιατι φαντάστηκα τη μανούλα μου να φωνάζει από την παραλία ‘’Σταύρο τα μπρατσάκια σου’’. Σανίδα στο στήθος, σανίδα στο γόνατο, σανίδα στο κεφαλι. Έλα και σύ μάγκα καρχαρία, μόνο εσύ λείπεις τώρα. Νερό αν ήπια; Όχι ούτε κατά διάνοια. Νομίζω ότι είδα και την Kate Winslet πάνω στην σανίδα μου να φωνάζει Jack! Jack! . Η εμπειρία του Surf ήταν απίστευτη. Από τα πολλά σηκώθηκα 4 φορές με πολλή περηφάνια, η οποία διήρκησε και 5 δευτερόλεπτα. Το Surf σαν άθλημα είναι υπέροχο και σου θυμίζει πόσο λίγος είναι ο άνθρωπος μπροστά στη φύση.

Το δάσος της Ανάγα ( Parque Rural de Anaga )

Η Ανάγα αποτελεί οροσειρά στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην οποία η βλάστηση είναι ενδημική. Το δάσος είναι ιδιαίτερα υγρό και ανήκει στον τύπο της Laurisilva. (Laurel Forests) .  Τα δάση αυτά είναι υποτροπικά και πολύ σπάνια. Η Τενερίφη έχει εκμεταλλευτεί με πολύ σεβασμό αυτό το κόσμημα και ο καθένας μπορεί να το επισκεφθεί αρκεί να θέλει να κουραστεί και να περπατήσει πολύ. Οι διαδρομές είναι δεκάδες και ξεκινούν από 2 ώρες hiking/ trekking ως και 10-13 ώρες, φτάνοντας μέχρι τις παραλίες. Επέλεξα μία αρκετά ολοκληρωμένη διαδρομή όσον αφορά το φυσικό τοπίο που συνάντησα, η οποία διήρκησε 5.30-6 ώρες. Αξίζει τον κόπο.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

🏔🌵🌊 #tenerife #españa🇪🇸 #tenerifetag #islascanarias #anaga #puntadelhidalgo #iamtb #worldnomads

A post shared by Stavros © (@katsipisgram) on

Νότια Τενερίφη

Παρ’όλο που μπορεί οι θερμοκρασίες να ποικίλουν, η θερμοκρασια στις παραλίες στο νότο του νησιού είναι πάντα κατάλληλη για κολύμπι ακόμα κι αν έχει συννεφιά. Παρ’ όλα αυτά, το σιχάθηκα το νότο. Απίστευτα μαζοποιημένος τουρισμός, ο οποίος αποτελεί την αιτία καταστροφής του πολύτιμου φυσικού τοπίου της Τενερίφης. Γέλασα τόσο πολύ. Κακόγουστοι Ευρωπαίοι και χαζοχαρούμενες τουρίστριες με πλαστικά λουλούδια στα μαλλιά, να τρώνε με λύγδα το Subway/Burger King/ Mac Donald’s τους, αφού έχουν κατέβει από το all-inclusive ξενοδοχείο τους. ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ μ’ έπιασε. Είδα μέχρι και ελληνικό εστιατόριο με αγάλματα στη βιτρίνα και τέντα Coca Cola. Αν έβγαινε και η Βλαχοπούλου από εκεί, θα νόμιζα οτι ήμουν στις Μπενίτσες στην Κέρκυρα το 1991 επί Μητσοτάκη. Μην ταξιδεύετε έτσι, μην υποτιμάτε τον εαυτό σας και τα χρήματά σας. Ο ωκεανός παρ’ όλα αυτά, αξίζει τη βουτιά του και υπάρχουν και μέρη που έχουν σωθεί απ’ όλο αυτό.

Παραλίες

Οι ακτές του νησιού είναι απότομες και βραχώδεις. Οι παραλίες είναι εξίσου άγριες και μαύρες λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους. Στα Κανάρια νησιά θα συναντήσετε παντού τα λεγόμενα Charcos ή αλλιώς φυσικές πισίνες. Η κόκκινη σημαία υποδεικνύει ότι απαγορεύεται η κολύμβηση. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες παραλίες είναι άκρως γοητευτικές. Πεντακάθαρη και πηχτή μαύρη άμμος, ήλιος που καίει παραπάνω μιας και το αρχιπέλαγος βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο του πλανήτη και ένας ατέλειωτος ωκεανός που χτυπάει το νησί απ’ όλες τις πλευρές, σχηματίζουν μια χαρακτηριστική παραλία της Τενερίφης. La Isla de Eterna Primavera.

 

Charco de Jover – Tejina
Ciudad de Orotava

 

 

 

 

 

 

 

 

Playa Del Bollullo, Puerto de La Cruz