Άγιοι Δέκα: Η βεράντα του Ιονίου και ο Oscar Wilde

Καντούνια, νεοκλασικά, βενετσιάνικος αέρας, ευρωπαϊκή ρυμοτομία, ωραίο παγωτό, περιποημένες γυναίκες και βαθύ μπλε του Ιονίου είναι μερικά απο τα χαρακτηριστικά της Κέρκυρας. Προσωπικά, το λατρεύω το νησί. Συνδυάζει τα πάντα και καλύπτει κάθε γούστο. Το καλύτερο απ’όλα είναι το γεγονός ότι έχει κρατήσει το στυλ αυτό σχεδόν σε κάθε μέρος, χωριό και οικισμό της. Τρανό παράδειγμα αποτελούν και οι Άγιοι Δέκα.

 

 

Οι Άγιοι Δέκα βρίσκονται νοτιοκεντρικά από την πρωτεύουσα του νομού, σε υψόμετρο 200μ. και κρατάνε ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο, χαρίζοντας την καλύτερη αμφιθεατρική θέα. Όμορφο χωριό, με πλακόστρωτα σοκάκια και λιθόκτιστα σπίτια.


Η εκκλησία των Αγίων Δέκα Μαρτύρων που βρίσκεται στο χωριό έδωσε σε αυτό την ονομασία του. Μετά τη κατάληψη της Κρήτης από τους Άραβες το 823 μ.Χ έφυγαν κατοίκοι , κάποιοι από
τους οποίους ήρθαν στην Κέρκυρα. Ασυγκίνητος από το τοπίο και την ατμόσφαιρα που αποπνέει ο παραδοσιακός οικισμός, δεν έμεινε ούτε ο Oscar Wilde όταν επισκέφθηκε το νησί το 1877 και εμπνεύστηκε το ποίημα του με τίτλο ”Santa Decca” . Επίσης, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή του ονόματος του οικισμού από έναν ντόπιο αγαπημένο κάτοικο, ο οποίος υποστηρίζει ότι ίσως στην Αλβανία να βρίσκονταν οι Αγ. Πενήντα (Αντί για Σαράντα) εκ των οποίων σε 10 απ’ αυτούς άρεσε περισσότερο η Κέρκυρα και αποφάσισαν να μείνουν εκεί!

 

 

This slideshow requires JavaScript.


Χαθείτε στα καντούνια, μιλήστε με τους ντόπιους, πιείτε τις μπύρες σας και μη χάσετε το σουβλάκι με κοντοσούβλι στην Αρετή! Θα είστε τυχεροί, αν η επίσκεψή σας συμπέσει με το πανηγύρι του χωριού, τον Αύγουστο.

 

Διαμονή

Δεν γίνεται να μιλάμε για βεράντα και να επιλέξετε για τη διαμονή σας κάτι λιγότερο από το Palataki Corfu. Το Palataki αποτελεί την καλύτερη επιλογή για ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές είτε οικογενεικά, είτε με παρέα, είτε ως ζευγάρι. Προσιτή πολυτέλεια, με όλες τις ανέσεις ενός εξοχικού όπως πάρκινγκ, κήπος, φύση και προσεγμένη αρχιτεκτονική. Η φιλοξενία είναι άψογη, καθώς η Κα. Μουμούρη θα σας καλωσορίσει εγκάρδια και θα σας βοηθήσει καθ’ όλη τη διαμονή σας στην Κέρκυρα!

This slideshow requires JavaScript.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Palataki Corfu, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.palatakicorfu.com.