Σάλτα στη Μάλτα

Εδώ αγαπημένε αναγνώστη υπάρχει πράμα. Η Μάλτα, η πιο πυκνοκατοικημένη και ταυτοχρόνως η πιο μικρή χώρα της Ε.Ε, έχει να σου προσφέρει περισσότερα απ’όσα πίστευες. Κατατάσσεται σε έκταση 34ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου μετά την Ικαρία. Κλίμα και περιβάλλον που γεωγραφικά θα ανήκαν στην Αφρική, με κουλτούρα μεσογειακή-ευρωπαική, καθιστούν το αρχιπελαγικό κράτος της Μάλτας μοναδικό. 9:00 π.μ. και το boeing της Ryanair θα ακουμπήσει (εύχομαι) στο διεθνές αεροδρόμιο Luqa, δίνοντάς μας, ήδη, μια πολλά υποσχόμενη εικόνα της Βαλέτας, πρωτεύουσας του κρατιδίου. Αιτία του ταξιδιού αυτού, αποτέλεσε η σούπερ-ντούπερ προσφορά των 23 ευρώ πηγαινέλα με την προαναφερθείσα εταιρεία. (Ίσως και να προλαβαίνετε ακόμα). Αν και Οκτώβρης τότε, ο καιρός για το νησί, ακόμα καλοκαιρινός.

dscn9038

Πλούσια ιστορία που επικεντρώνεται κυρίως σε ιππότες, φρούρια, κάστρα και παλιές πόλεις, η Μάλτα, σε αντίθεση με τα Ψαρά του προηγούμενου άρθρου, έχει υπάρξει τοποθεσία γυρισμάτων του Game of Thrones (Azure Window). Άπειρα και γρήγορα λεωφορεία θα σε πάνε παντού με 2 €/διαδρομή, ενώ μέσο μεταφοράς για την πόλη αποτελούν και τα ferry boats με μόλις 1.5€ το δρομολόγιο, τα οποία θα σου φανούν ακόμα καλύτερη επιλογή αφού το Μεγάλο Λιμάνι ( Grand Harbour) της Βαλέτας κρατάει τον τίτλο του μεγαλύτερου φυσικού λιμανιού της Ευρώπης. Να τονίσω ότι οι οδηγοί των λεωφορείων είναι Ο,ΤΙ ΜΑ Ο,ΤΙ ΝΑ ΝΑΙ σε επικίνδυνο βαθμό, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι οδηγούν μεθυσμένοι/φτιαγμένοι. Τα μαλτέζικα ακούγονται αστεία αλλά και δύσκολα, μιας και είναι κράμα αγγλικής, γαλλικής και αραβικής. Επίσης, παντού μιλάνε αγγλικά, αφού πριν από 52 χρόνια ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Αγγλία. Δραστήριοι άνθρωποι με αυστηρό ωράριο οι Μαλτέζοι. Η Βαλέτα είναι πράγματι πανέμορφη με πολύ σπάνιο αρχιτεκτονικό ύφος, επίσης μπασταρδεμένο. Το κρατίδιο περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά, τη Μάλτα, το Γκόζο και το Κομίνο, με το τελευταίο να μην κατοικείται αλλά να αποτελεί τον πιο γνωστό, dscn9220όμορφο αλλα πολύ τουριστικοποιημένο προορισμό για μπάνιο και μονοήμερη κρουαζιέρα. Μέσα σε τέσσερις γεμάτες μέρες, μπορείτε να δείτε και τα τρία νησιά. Οι κρουαζιέρες φεύγουν συνήθως απο την περιοχή Sliema με τιμές που ξεκινούν τα 25 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας ξεναγήσεις, φαγητό, ποτό (βενζίνα, πέλετ, κιροζίνη), boat parties, στάσεις σε παραλίες, εμετούς από το κούνημα και άλλες ποικίλες παροχές! Προτιμήστε να μην μπείτε σε πλοίο με τα Β’ΚΑΠΗ Γαλατσίου όπως και εμείς, αν και ήταν αρκέτα ωραίο υπόδειγμα ζωής (Bonus ιστορίες παππούδων + μπύρα).

dav

Στο σύνολο, οι υπηρεσίες της χώρας λειτουργούν όπως της υπόλοιπης Ε.Ε.
Επιλέξτε να πάτε τον Μάιο ή τον Οκτώβριο, διαφορετικά θα πήξετε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πού να πας:

  • Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, 7.5 ευρω για φοιτητές(!), 10 το κανονικό, με παροχή όμως φορητού τηλεφώνου ξενάγησης σε πολλές γλώσσες. (Δεν ξέρω πως το λένε). Αξιζει 100%.
  • Upper Barraka Gardens για την πιο ωραία θέα.
  • Βόλτα στη Βαλέτα.
  • Blue Lagoon, Comino Island.
  • Μονοήμερη εκδρομή στο Gozo.
  • Στις πολύ καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις Rabat και Mdina και στις κατακόμβες του Αγ.Παύλου.
  • Πολεμικό Μουσείο Μάλτας & Lascaris War Rooms
  • Στις 3 πόλεις Birgu, Senglea and Cospicua.

 

Πού να φας:

Το νησί είναι τρομακτικά ξερό. Είναι ένας άγονος βράχος που στηρίζεται στο απελευθερωμένο εμπόριο με κομβικά λιμάνια, τον τουρισμό και την αλιεία. Συνεπώς τα κουνέλια φτάνουν και περισσεύουν λόγω φυσικού περιβάλλοντος, τα οποία αξίζει να τα συναντήσετε στιφάδο. Το ντόπιο κρασί θεωρείται φημισμένο, ενώ εξίσου διάσημη είναι και η Cisk, μπύρα με λεμόνι. Το φαγητό σε μέσο εστιατόριο πάντως, να ενημερώσω, ότι μπορεί να είναι αρκετά ακριβό. Υπάρχει παντελής λειψυδρία σε σημείο που χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό και για πλύσιμο των πιάτων. Άρα όπως φαντάζεστε, το νερό 500ml δεν κάνει 50 λεπτά.

Που να πιείς:

 

  • The Bridge Bar στη Βαλέτα, από τα ωραιότερα μαγαζιά που έχω πάει γενικά, με live jazz μουσική και το Mojito στα 4.5 ευρω.dav
  • Clubs και άλλα μπαρ θα βρείτε στην περιοχή St. Julians.