Ταυτότητα, Διαβατήριο και Visa : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε !

Μετά απο συζητήσεις με συγγενείς, φίλους και γνωστούς, κατάλαβα ότι ένα τέτοιο άρθρο θα ρίξει φως σε ποικίλες απορίες.

Ταυτότητα: Με την επίδειξη της ταυτότητας, όλοι οι Έλληνες πολίτες, μπορούν να ταξιδέψουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εξαίρεση τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, όπου απαιτείται διαβατήριο (Βλ. παρακάτω). Εκτός απο τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, ως Έλληνας, μπορείς ν’ απολαύσεις με ευκολία την μετακίνησή σου, προς κράτη τα οποία δεν υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρρα, την Ισλανδία αλλά και την Τουρκία. Για το Κόσοβο, δες στις γενικές πληροφορίες. Προσέξτε όμως! Σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε χώρα εκτός Σένγκεν, και η ταυτότητά σας είναι πολύ παλιά, φθαρμένη, σκισμένη ή είστε 14 ετών στη φωτογραφία, ενώ τώρα που διαβάζετε το άρθρο έχετε μούσι, μπλε μαλλί ή δεν σας φοράει η μαμά σας ζιβάγκο, τότε θα σας προέτρεπα, για λόγους δική σας άνεσης και σιγουριάς, να την αλλάξετε.

Οι χώρες που ανήκουν στη Συμφωνία Σένγκεν είναι :

Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν, ή  δεν ανήκουν ακόμη, στον χώρο Σένγκεν.

Το BREXIT δεν έχει αλλάξει ακόμα το καθεστώς σχετικά με την ταυτότητα για την Μ. Βρετανία. Μπορείτε να πάτε για σέλφι στο Big Ben χωρίς διαβατήριο. ΑΝ ΠΟΤΕ αλλάξει αυτό, θα το μάθετε, να είστε σίγουροι.

Διαβατήριο: Το διαβατήριο, λοιπόν, αποτελεί το ισχυρότερο ταξιδιωτικό έγγραφο που εκδίδουν οι κρατικές αρχές. Με αυτό μπορείς να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο και πλέον κάθε διαβατήριο περιέχει βιομετρικά χαρακτηριστικά. Διακρίνεται σε απλό ( το σύνηθες), υπηρεσιακό και διπλωματικό. Προφανώς και γράφω για το απλό. Αν είσαι διπλωμάτης, ευχαριστώ που διαβάζεις το ΤheWanderer, αλλά δεν θα μάθεις κάτι που δεν ξέρεις.

Για τις ελληνικές αρχές, τα δικαιολογητικά για την έκδοση διαβατηρίου είναι μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία (συγκεκριμένα για το σκοπό αυτό), 2 φωτοαντίγραφα ταυτότητας καθώς και το Ηλεκτρονικό Παράβολο ( e- Παράβολο), το οποίο κοστίζει 85 ευρώ για πρώτη έκδοση. Το διαβατήριο εκδίδεται εντός 5 εργάσιμων ημερών και μπορείτε να ελέγχετε την πορεία του μέσω της παρακάτω ιστοσελίδας. Για τις φωτογραφίες διαβατηρίου θα χρειαστείτε περί τα 10 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.passport.gov.gr/.

Τώρα, τι συμβαίνει με τις θεωρήσεις (Visa) και πότε, που και πόσο πληρώνεις;

VISA/ Θεώρηση Διαβατηρίου: Σε αυτό το σημείο, η απάντηση μου θα είναι ελεύθερη. Δεν υπάρχει κανόνας, γιατί πολύ απλά εξαρτάται απο το ποιά χώρα θέλεις να επισκεφθείς. Παράδειγμα χώρας αποτελεί η Λευκορωσία, που προανέφερα, όπου θα σου επιτραπεί η είσοδος για 5 ημέρες χωρίς βίζα. Αν επιθυμείς ή πρέπει να μείνεις παραπάνω, τότε θα πρέπει να καταβάλεις το ποσό που ζητούν οι εκεί εθνικές αρχές. Επίσης, στη Ρωσία, απαιτείται εξίσου η χορήγηση βίζας από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης. Κάθε φορά που προγραμματίζεται ένα ταξίδι εκτός Ευρώπης, επικοινωνήστε οπωσδήποτε με την πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας που πρόκειται να ταξιδέψετε, εδώ στην Ελλάδα. Το site του Υπουργείου Εξωτερικών είναι επίσης αρκετά κατατοπιστικό.


Τι συμβαίνει αν λήξει η Visa; Δεν χτυπάνε συναγερμοί, δεν θα σε συλλάβουν, αλλά σίγουρα θα πρέπει να κατευθυνθείς αμέσως προς την πρεσβεία ή το προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, την ζητάς απο την τοπική αστυνομία. Όχι απο τυχαίους ντόπιους. Με ληγμένη visa, είναι πιθανό είτε να σε ταλαιπωρήσουν και να χάσεις κάποια πτήση στο εκεί αεροδρόμιο, είτε να σου απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα για κάποιο χρονικό διάστημα ή για πάντα. Ποτέ δεν ξέρεις.

Γενικές πληροφορίες

  • Αν χάσεις την ταυτότητα ή το διαβατήριο σου, αμέσως απευθύνεσαι στην Ελληνική Πρεσβεία/ Προξενείο.
  • Αν δεν υπάρχει ελληνική διπλωματική αρχή στη χώρα που βρίσκεσαι, ως πολίτης της Ε.Ε, έχεις δικαίωμα να ζητήσεις προξενική προστασία από οποιοδήποτε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε.
  • Υπάρχει πιθανότητα, αν έχεις επισκεφθεί κάποια συγκεκριμένη χώρα στο παρελθόν, να μην σου επιτρέπεται η είσοδος σε μία άλλη λόγω πολιτικών, διεθνολογικών και άλλων ζητημάτων. Σπάνια περίπτωση, που όμως είναι αληθινή. Παράδειγμα: Αν έχεις πάει στη Γεωργία και θες να ταξιδέψεις στη περιοχή της Απχαζίας, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, καλύτερα να μην το κάνεις. Κάτσε κάνε μπάνιο σε κάποια άλλη παραθαλάσσια περιοχή της Γεωργίας. Bad idea. Πως το λένε στο χωριό σας; Στο Αζερμπαϊτζάν, αν δούνε στο διαβατήριο σου ότι πρώτα έχεις πάει στην Αρμενία κι επειτά ζητάς να μπεις στο κράτος τους, δεν θα στο απαγορεύσουν, σίγουρα όμως θα σε στραβοκοιτάξουν και ίσως σου κάνουν ερωτήσεις. Για όλα αυτά, ενημερωνόμαστε εκ των προτέρων!
  • Πάντα να έχετε μαζί σας τηλέφωνο και οδό της ελληνικής πρεσβείας ακόμα και αν ταξιδεύετε στην πιο οργανωμένη χώρα του πλανήτη. Μην τα ψάξετε τότε στο ίντερνετ, μην τα γράψετε στο κινητό. Μπορεί να σας το έχουν ήδη κλέψει μαζί με την τσάντα που είχατε και το πορτοφόλι με την ταυτότητα.
  • Τα διεθνή αεροδρόμια αποτελούν ουδέτερη ζώνη! Δεν απαιτείται βίζα για στάση εντός αεροδρομίου.
  • Όλα τα παραπάνω ισχύουν για κάθε μέσο μεταφοράς με το οποίο εισέρχεσθε στην εκάστοτε χώρα.
  • Για το Κόσοβο, το ζήτημα είναι περισσότερο τεχνικό. Τυπικά περνάς με ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, αλλά επειδή η ελληνική ταυτότητα δεν έχει βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως το δίπλωμα οδήγησης, το διαβατήριο θα σε σώσει από την όποια ταλαιπωρία.

Δείτε επίσης: